Ötlettár
Összegyűjtött tapasztalatok, ötletek, amelyek segítenek egy könyv elkészítésében

Mivel jó néhány ügyfél kért már segítséget ahhoz, hogy hogyan tudná megjelentetni frissen megírt könyvét, segítségképpen megosztjuk Önökkel ezirányú tapasztalatainkat.

Megjegyzés: a cikk nagy része (a kalkulációval együtt) még a Covid alatt született, így a számokban még nem tükrözi a 2023-as évi áremelkedések hatásait. 

1. A kézirattól a nyomtatott könyvig

Ahhoz, hogy egy kéziratból nyomtatott könyv legyen, számtalan munkafolyamatnak kell megvalósulnia. Ilyen a korrektúra, tördelés, borítótervezés, nyomtatás. Cégünk a felsorolt munkafolyamatok elvégzésében az ügyfelek rendelkezésére áll, de az ötlettár többi részén tanácsokat kaphat az egyéni megvalósításra is.

 

 2. Milyen forgalmazási lehetőségek vannak?

Jelenleg egy könyv forgalmazására több lehetőség áll az ügyfél rendelkezésére.

A példakönyvön keresztül  (A5-ös, 200 oldalas, fekete-fehér, ragasztókötött regény) megmutatjuk a különböző lehetőségek pénzügyi hatásait. A bekerülési költségnél a korrektúra, tördelés, könyvborító készítés, nyomtatás átlagos költségeit vettük figyelembe, a könyv árát bruttó 3000 Ft-ban határoztuk meg. A könyv ÁFA tartalma 5%.

Könyvkiadókon keresztül, könyvárusi forgalomban

A könyvkiadók leveszik a szervezés, a nyomdakeresés és a forgalmazás nem kevés terhét a szerzőről. Felmérik a piaci igényeket, megfinanszírozzák (jó esetben) a könyvet. A könyvárusi forgalmazás minimális kiadott példányszáma 500 könyv körül van, így lehet biztos a szerző, hogy a könyvesboltok nagy részében megtalálható lesz a kiadványa. A szerzőnek nincs befektetése, de a haszon is csekély. Körülbelül 10% szerzői jutalékkal számolhat, de hallottunk már 5%-ot is emlegetni. Egy bruttó 3000 Ft-os regénynél a haszon 300 Ft könyvenként.

Magánkiadás, könyvárusi forgalomban

Ha mindenképpen nagy (min. 500) példányszámot szeretne nyomtatni, de kihagyná a könyvkiadót, kicsit rögösebb az út, de nem járhatatlan. Vannak olyan könyvforgalmazók, akik beszállítanak a nagy könyvhálózatoknak (pl. Libri-nek). A jutalékuk kb. 60%. A 3000 Ft-ból, így a szerzőnek 1200 Ft marad, viszont ebből ki kell fizetni a könyv bekerülési költségeit, ami 700 Ft. A haszon 500 Ft könyvenként. Egy kicsit máris jobb a helyzet, de még néhány módszerrel tovább lehet faragni rajta.

 • Aki ügyes, egy szöveges anyagot Wordben is el tud készíteni nyomdakészre. Ezzel kb. 150-200 Ft-ot lehet nyerni könyvenként. Bonyolult (képes, táblázatos könyvnél) nem szerencsés ez a megoldás, de egy szöveges anyagnál még elmehet, főleg ha segítünk is a Word elkészítésében.
 • Meg lehet keresni egyenest a Librit, úgy már csak 50% a jutalék. Viszont ha nem valami különlegességet tesz le az asztalra, szinte biztos, hogy nem foglalkoznak direktben vele, továbbküldik a könyvforgalmazókhoz.
 • Meg lehet keresni direktben egyes könyvesboltokat is, van hogy a 40%-ért is beveszik a könyvet. Viszont itt már a szerzőnek kell gondoskodni a beszállításról, a pótrendelések kezeléséről és az esetleges visszaszállításról. Ezért inkább csak néhány, közeli bolt esetén működik ez a megoldás.

Magánkiadás, alternatív forgalmazási csatornákon

Ebben az esetben kisebb (általában 100-200) példányszámban kerül kinyomtatásra a könyv és nem kerül könyvesbolti forgalmazásra. Ehelyett alternatív forgalmazási csatornákat vesz igénybe az ügyfél. Ilyen lehet pl.:

 • Facebook ismerősök értesítése
 • Facebook, Google hirdetés
 • Témába vágó weboldalakon, fórumokon történő reklámozás (nem feltétlenül pénzért)
 • Személyes értékesítés, stb.

Ebben az esetben a szerzőnek a 3000 Ft-ból a következő haszna marad:

 • 100 könyv esetén: 1000 Ft haszon/könyv
 • 100 könyv esetén (ha a szerző tördel): 2000 Ft haszon/könyv
 • 200 könyv esetén: 1800 Ft haszon/könyv
 • 200 könyv esetén (ha a szerző tördel): 2300 Ft haszon/könyv

Könnyű kiszámolni, hogy pl. az utolsó (200 példányos esetben) már 60 könyv eladása esetén a szerző a pénzénél van, utána már hasznot hoz a kiadvány.

Persze ne felejtsük el, hogy munka is van a könyvvel:

 • ügyfelek kezelése
 • csomagolás
 • postára adás
 • esetleg egy ingyenes (vagy olcsó) kis webshop kezelése, ahol lehetőség van a kártyás fizetésre is
 • valamint a bevétel utáni adózás (bár ez mindhárom esetben érvényes)

E-book kiadás

Ez egy dinamikusan fejlődő terület, de röviden jelzem, hogy a hordozhatóság és a könnyű megvásárlás, mint előnnyel szemben ott van a másolásvédelem egyszerű feltörése és a magasabb költség az e-könyv 27%-os ÁFA tartalma miatt.

Látható, hogy a megoldások mind-mind különböző utat kínálnak, van akinek az egyik szimpatikus, van akinek a másik. Reméljük segíteni tudtunk a szerzőknek a döntés meghozatalában.