Keménytáblás könyveknél a borító alapját vastag (2-3 mm) táblalemezből készítik, amelyre rákasírozzák a vékonyabb nyomtatott borítót, amit előzőleg matt vagy fényes fóliával fóliáztak. A kötészeti eljárás folyamán a belív oldalait (könyvtől függően) 8-12-16-20 oldalanként hajtják, majd a hajtott íveket cérnával egymáshoz és a gerincnél lévő vászonhoz rögzítik. Ezt az eljárást cérnafűzésnek nevezik. Az utolsó műveletnél a cérnafűzött könyvtestet és a kemény táblát illesztik egymáshoz.

Az így elkészült könyvek minőségiek, tartósak és teljesen kinyithatók.  Mivel az elkészítésük hosszadalmasabb, ezért a puhatábláshoz viszonyítva a kiadványok ára is magasabb.

Néhány esetben a borítóra kívülről egy plusz „védőborítót” helyeznek, ami a védő funkció mellett természetes helye a „fülszövegnek”, a könyv iránti érdeklődést felkeltő rövid szövegnek.

A borító és a belív között összeköttetést biztosító előzék általában fehér, de jó pár könyvnél használnak „nyomott előzéket”, amikor ide különböző információk (pl. térkép, hirdetés) kerülnek.